Detta inlägg kan innehålla affiliatelänkar.
Här kommer tips på hur du enkelt kan göra din egen hemmagjorda yoghurt baserad på kokosmjölk, som är helt fri från både mjölkprotein och laktos. Kokosyoghurt passar bra till såväl frukost som till mellanmål, dessert och att ha i smoothies.
För den som har mjölkproteinallergi, är laktosintolerant, vegan eller av någon annan anledning inte önskar konsumera yoghurt baserad på komjölk eller annan mjölk med animaliskt ursprung, så är kokosyoghurt ett utmärkt val. Kokosyoghurt passar bra till såväl frukost som till mellanmål, dessert och att ha i smoothies.
Här får du tips på hur du enkelt kan göra din egen hemmagjorda yoghurt på kokosmjölk, som är helt fri från både mjölkprotein och laktos. Precis som vid framställning av traditionell yoghurt tillsätter man bara bakteriekultur till kokosmjölken och låter den står framme i lagom temperatur, tills man har en fräscht syrlig yoghurt.
Recept på hemmagjord kokosyoghurt
För att göra din egen hemmagjorda kokosyoghurt behöver du ha en bra och krämig kokosmjölk som grund, t.ex. Organic Coconut Milk från Santa Maria eller The Creamier Coconut Milk från Santa Maria som är en extra krämig och lite fetare kokosmjölk. Ditt val av kokosmjölk påverkar slutprodukten, så välj en kokosmjölk efter personligt tycke och smak.
Du behöver också probiotikapulver eller probiotikakapslar, t.ex. Propbioplex. Det brukar vara lagom med 1 kapsel probiotika per 2 dl kokosmjölk (du delar på kapseln och använder endast innehållet).
Önskar du smaksätta din kokosyoghurt, så behöver du även ingredienser för det. För en yoghurt med vaniljsmak kan du prova att tillsätta 1 kryddmått vaniljpulver per 3 dl kokosyoghurt, för en yoghurt med lite sting så kan ingefära vara ett alternativ. Du kan även söta din yoghurt med lite honung eller annat sötningsmedel.
Detta behöver du:
- Kokosmjölk (rumstempererad)
- Probiotika
- Ingredienser för smaksättning (valfritt)
Så här gör du:
Det finns en mängd olika metoder man kan tillämpa för att fermentera yoghurt och här kommer vi att fokusera på två fermenteringsmetoder som verkligen fungerar. Innan det är dags för själva fermenteringsprocessen, behöver du först göra vissa förberedelser.
Börja med att blanda ihop kokosmjölk och probiotikapulver i en ren glasburk och lägg därefter på locket lite löst. Locket ska inte vara helt förslutet, utan det är viktigt att det får komma in lite luft. Nu är det dags att påbörja fermenteringsprocessen och här kommer förslag på två olika metoder du kan välja mellan:
1) Låt burken med yoghurtkultur stå varmt (40°C) över natten (10-12 timmar) för att få en färdig kokosyoghurt. Om du väljer denna metod så kan du ställa burken i en ugn som är uppvärmd till 40°C.
2) Låt burken med yoghurtkultur stå framme i rumstemperatur (24-48 timmar) för att få en färdig kokosyoghurt. I detta fall räcker det om burken står bredvid spisen eller på ett ställe där det är lite extra varmt.
När kokosyoghurten har fått en syrlig smak är den färdig att konsumera. Förvara den färdiga yoghurten i kylskåp – den håller sig bra i kylskåp i cirka 3 dagar.
Avnjut kokosyoghurten som den är, eller med bär, frukt, nötter och mandlar. Smaklig måltid!