Funktionsmedicin är en vetenskapsbaserad utveckling inom medicinen som bättre tar itu med 2000-talets hälsobehov och kan ses som en brygga mellan skolmedicin och komplementär medicin. Inom funktionsmedicinen ser man till de underliggande orsakerna till ohälsa, använder ett systemorienterat tillvägagångssätt och engagerar både patient och funktionsmedicinaren i ett terapeutiskt partnerskap. Funktionsmedicinen betonar vikten av en hälsosam livsstil och strävar efter att så långt som möjligt behandla och förebygga uppkomsten av sjukdom genom positiva livsstilsförändringar. Man utgår från att kroppen har en stor självläkande förmåga om den bara får rätt förutsättningar, vilket den får om man tar bort sådant som hindrar läkning och tillför sådant som främjar läkning.
Funktionsmedicin – en vetenskapsbaserad medicinsk modell
Funktionsmedicin, eller Functional medicine, som den kallas på engelska, är en modern vetenskapsbaserad medicinsk modell för att utvärdera, behandla och förebygga sjukdom. Det handlar dock inte om någon ny medicinsk specialitet, utan ett annat sätt att tänka.
Funktionsmedicinen inriktar sig på behandling av patienten istället för sjukdomen och försöker hitta orsakerna till varför ohälsa har uppstått. Man ser man kroppen som en helhet, ett system sammansatt av flera kroppsfunktioner och organsystem som hela tiden är kopplade till varandra och som påverkas av kost, näringsstatus, fysisk aktivitet, stress, miljö, relationer, våra tankar och till viss del genetik. Inom funktionsmedicinen tar man hänsyn till att en sjukdom/hälsoobalans kan ha flera olika orsaker och att en grundläggande obalans kan vara roten till många till synes olikartade tillstånd. Djupgående och bestående läkning är endast möjlig när man tar itu med de underliggande orsakerna till ohälsa. Genom att förstå kroppens olika system, hur de är relaterade och hur deras funktion kan återställas, kan många kroniska sjukdomar förebyggas, förbättras och till och med hävas.
Samtalet med klienten och omfattande informationsinsamling via frågeformulär är två mycket viktiga verktyg inom funktionsmedicinen. Genom dessa tar funktionsmedicinaren del av den vårdsökandes historia och tittar på genetiska, miljömässiga och livsstilsbetingade faktorer som kan påverka hälsa. På så vis kan funktionsmedicinaren ofta få en mycket bra översikt över situationen. Utöver fysisk undersökning och konventionella laboratorietester tillämpas även specialiserade laboratorieanalyser samt utvärderingsverktyg särskilt framtagna för funktionsmedicinen. Målet är att få en så heltäckande bild som möjligt av patientens unika förutsättningar, nuvarande situation och fullständiga sjukdomshistoria.
Inom funktionsmedicinen kombineras specifika råd i ett individanpassat åtgärdsprogram. Man betonar vikten av en hälsosam livsstil och strävar efter att så långt som möjligt behandla och förebygga uppkomsten av sjukdom genom positiva livsstilsförändringar, vilka sedan kan kompletteras med skolmedicinska eller komplementärmedicinska behandlingar. Därmed kan funktionsmedicin stödja det unika uttrycket av hälsa och vitalitet hos varje individ. Näring, eller nutrition, spelar en mycket viktig roll inom funktionsmedicinen. Funktionsnutrition, eller Functional nutrition som det kallas på engelska, innebär att man arbetar med näring utifrån ett funktionsmedicinskt perspektiv.
Funktionsmedicinen engagerar både patient och funktionsmedicinaren i ett terapeutiskt partnerskap. Patienten tar en aktiv roll i sin egen läkningsprocess och behandlingsupplägget sker i samförstånd mellan patienten och funktionsmedicinaren.
Obs! Funktionsmedicin (Functional medicine) ska inte förväxlas med bild- och funktionsmedicin, vilket är ett område inom medicinen där man använder bildgivande och funktionella undersökningsmetoder såsom röntgen, ultraljud och EKG, för att diagnostisera sjukdomar eller hälsoproblem.
Funktionsmedicin bygger på följande 6 grundprinciper: |
|
|
|
|
|
|
Det var den korta versionen om funktionsmedicin. Nedan följer länkar till övriga artiklar jag har skrivit om funktionsmedicin.
Vad är skillnaden mellan funktionsmedicin och skolmedicin?
Funktionsmedicin, sjukdom och hälsa
Mötet med en funktionsmedicinare
Funktionsmedicinska hälsoutvärderingsverktyg och laboratorietester
Unika funktionsmedicinska verktyg och hjälpmedel
Funktionsmedicinska behandlingsmetoder
Det terapeutiska partnerskapet – en viktig faktor inom funktionsmedicinen